Visie
Stichting MEE levert een bijdrage aan de kwaliteit van het bestaan van mensen met een beperking of chronische ziekte aan
- Een volwaardig burgerschap
- Participatie
- Integratie
In onze dienstverlening staat de vraag van de cliënt centraal. Wij zijn onafhankelijk en handelen vanuit het belang van de cliënt. Wij richten ons op het versterken van de eigen kracht en het vergroten van de zelfredzaamheid. Samen met de cliënt worden de mogelijkheden van het netwerk bekeken en, indien mogelijk, benut. Wij doen dit op alle levensgebieden: opvoeding & ontwikkeling, leren & werken, samenleven & wonen en regelgeving & geldzaken. Wij kennen alle relevante stelsels en voorzieningen en hebben veel ervaring met beperkingen. Wij richten ons op complexe vraagstukken, waarbij een integrale benadering en een samenhangend ondersteuningsaanbod op meerdere levensgebieden vaak nodig is. Voor de cliënt komt dit optimaal tot zijn recht door samen te werken met lokale organisaties. Onze dienstverlening is laagdrempelig en landelijk dekkend. De MEE-organisaties streven naar dezelfde kwaliteit. Onze ondersteuning is tijdelijk en een indicatie is niet nodig. Wij hebben geen winstoogmerk.
Doelstelling
Twee belangrijke doelstellingen van stichting mee zijn oplossingen zoeken voor complexe vragen
en de eigen kracht versterken en zo een beroep op zorg voorkomen, uitstellen of verminderen. Dit probeert stichting MEE te bereiken door het netwerk van de cliënten te benutten wanneer mogelijk.
Daarnaast wil MEE haar kennis en ervaring inzetten om zo de samenleving beter in te richten voor mensen voor mensen met een beperking. Op deze manier kunnen mensen met een beperking ook beter meedoen met de samenleving.
Soort hulp
Stichting MEE biedt verschillende soorten hulp aan.
- Stichting MEE biedt hulp aan de cliënt en aan zijn familie/ vrienden om zijn beperking te accepteren. Ook wordt er geleerd hoe er met de beperking om gegaan kan worden. Dit kan door gesprekken of door een cursus zelfredzaamheid.
- MEE ondersteunt ouders bij de opvoeding van kinderen en er wordt geleerd hoe de ontwikkeling van een kind gestimuleerd kan worden bijvoorbeeld door een training.
- Wanneer nodig helpt Stichting MEE met het zoeken van mensen die kunnen bijspringen.
- Er wordt samen gezocht naar een oplossing wanneer er thuis moeilijke situaties voordoen.
- Als er het vermoeden is dat uw kind zich anders ontwikkeld dan wordt er samen met deskundigen gekeken hoe uw kind het beste geholpen kan worden.
De hulp die geboden wordt hangt af van de situatie en de behoefte van de cliënt. Soms is informatie of advies genoeg maar soms ook niet. Dan is meer onderzoek nodig, of een cursus of training.
Doelgroep
De dienstverlening van MEE is op dit moment gericht op mensen met een verstandelijke, een cognitieve en een lichamelijke beperking. MEE bereikt ook een grote groep mensn met een psychische beperking, zoals mensen met een dubbele problematiek en mensen met een stoornis in het autistisch spectrum. De dienstverlening van MEE sluit eveneens aan bij de vraag van een ander deel van deze doelgroep namelijk degenen met een langdurige complexe problematiek. in de samenwerking met GGz-steunpunten wil MEE voor een landelijke borging van dienstverlening voor deze doelgroep zorgen.
Beperkingen van de instelling
Omdat MEE een stichting is en dus geen winstgevend oogmerk heeft, is er soms een tekort aan geld wat als gevolg heeft dat er minder hulp geleverd kan worden.
Met welke instellingen werken de instelling samen?
Stichting MEE werkt met de volgende organisaties samen op ingedeeld in categorieën.
Wat is de functie van de samenwerking?
Een groot deel van de samenwerking bestaat uit het adviseren van organisaties over de aanpassingen of over de omgang met gehandicapten. Daarnaast signaleert MEE knelpunten en geeft deze door aan organisaties en overheidsinstanties. De samenwerking is er op gericht om tot oplossingen te komen.
Organigram
Bron: www.mee.nl